اختصاصی/رییس انجمن کارفرمایی شرکتهای کنترل آفات استان تهران:
تهدید سلامتی مردم با عدم استفاده از متخصصین در مبارزه با آفات مضر شهری/چرا سازمان پسماند، عملیات مبارزه با موش در تهران را به پیمانکاران با تجربه واگذار نمیکند؟!
رییس انجمن کارفرمایی شرکتهای کنترل آفات استان تهران گفت: مبارزه با آفات مضر شهری تنها شرح وظایف تخصصی پیمانکاران متخصص است اما سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با تصمیمات ناگهانی و بدون در نظر گرفتن مباحث کارشناسی، نسبت به حذف و قطع همکاری با شرکتهای متخصص کنترل آفات که واجد شرایط لازم هم بودند، اقدام کرد.
یکی از معضلات اساسی شهر تهران، رژه موشها در سطح شهر است که بسیاری از کارشناسان دلیل آن را عدم اجرای عملیات مناسب مبارزه با موش از سوی شهرداری تهران میدانند و معتقدند با اینکه نمیتوان جمعیت موشها را به صفر رساند اما قابل کنترل هستند.
براساس بند ۱۵ماده ۵۵ قانون شهرداریها، شهرداری تهران مکلف به اجرای عملیات مبارزه با موش در سطح شهر تهران با بهرهگیری از توان پیمانکاران متخصص است.
اخیرا ناصر امانی، عضو شورای شهر تهران گفته است، در یکی از محلهگردیها مشخص شد که پیمانکار، سه ماه سم نخریده واین جابهجایی پیمانکارها و تغییر روش نگهداشت شهر، متاسفانه این بلا را در زمینه مبارزه با موش بر سر شهر تهران آورده است.
بیش از دو دهه، اجرای عملیات مبارزه با موش توسط پیمانکاران متخصص کنترل آفات شهری و با نظارت مناطق۲۲گانه شهرداری تهران در حال اجرا بود ولی سه سال پیش با تصمیم مدیران ارشد شهری این ماموریت از شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهرداری تهران به سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران محول شد.
انجمن صنفی کارفرمایی شرکتهای کنترل آفات استان تهران با دارا بودن حدود ۱۲۰ شرکت مجوزدار کنترل آفات مضر، تنها نهاد تخصصی و متولی مبارزه با آفات مضر شهری است که تا قبل از واگذاری مسئولیت اجرای عملیات مبارزه با موش به سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران، در قالب قراردادهایی با شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهرداری تهران، این ماموریت را برعهده داشت.
رییس هیات مدیره انجمن کارفرمایی شرکتهای کنترل آفات استان تهران به خبرنگار پژواک کارفرما، گفت: واگذاری مسئولیت اجرای عملیات مبارزه با موش به سازمان مدیریت پسماند، بدون درنظر گرفتن انتقال دانش و تجربه چندین ساله آن شرکت انجام و سازمان مربوطه با به کارگیری افراد غیرمتخصص و بدون دانش فنی، هدایت این امر خطیر را به دست گرفته و پیامد آن، اختلال جدی و چالش بزرگی دراین زمینه در شهر تهران ایجاد و موجبات نارضایتی شهروندان را فراهم کرده است.
غلامرضا سالم، تاکید کرد: متاسفانه سازمان پسماند با تصمیمات ناگهانی و بدون در نظر گرفتن مباحث کارشناسی و آسیب شناسی وضعیت موجود، نسبت به حذف و قطع همکاری با شرکتهای متخصص کنترل آفات که واجد شرایط لازم بودند، اقدام و کلیه امور را به پیمانکاران خدمات شهری و رفت روب مناطق شهرداری واگذار کرده است.
به گفته وی، شرکتهای رفت و روب، به لحاظ علمی و تخصصی، تجربه اجرایی انجام این کار را ندارند و از سوی دیگر با توجه به شرح خدمات تعیین شده و اولویت جمع آوری زباله و رفت و روب شهری برای این شرکتها، عملا امر کنترل مبارزه با موش در کنار وظایف ذاتی شان جدی گرفته نشد و به همین دلیل کار مبارزه با موش رسما متوقف و از حالت مستمر سالیانه به صورت موردی و یا رسیدگی به پیامهای سامانه ۱۳۷ خلاصه شده است.
سالم در پاسخ به پرسش پژواک کارفرما درخصوص علاج این معضل کلانشهر تهران، اظهار کرد: در درجه اول راه علاج این است که مبارزه با موش به صورت مستمر مورد اجرا و پایش قرار گیرد، چرا که جوندگان یا موشهای شهری با توجه به زیستگاههای مختلف درسطح شهر و شرایط جغرافیایی آب و هوای شهر تهران و فاکتورهای بقای آنها(آب، غذا و پناهگاه) بیوقفه در حال زاد و ولد هستند و کار مهم دیگراین است که مبارزه با موش بایستی توسط پیمانکاران متخصص و صلاحیت دار انجام شود زیرا مبارزه با آفات مضر شهری تنها شرح وظایف تخصصی پیمانکاران متخصص است و به لحاظ توان فنی، تنها مرجع تخصصی در بخش خصوصی، بهعنوان بازوهای اجرایی شهرداری تهران، شرکتهای کنترل آفات، است.
به گزارش پژواک کارفرما، نبود ساختار سازمانی تخصصی دردستگاههای اجرایی، باعث ایجاد معضل اینچنینی درروند اجرای ماموریتی مهم در حوزه سلامتی وزیست محیطی کلانشهر تهران شده که ضمن هدررفت منابع مالی و بودجه به دلیل عدم نظارت بر اجرا، تبعات خطرناکی ناشی از رفت و آمد جوندگان و موشها در سطح شهربرای محیط زیست شهری و سلامت شهروندان به دنبال دارد.
در همین رابطه، مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، آبان ماه سال جاری، در یک مطالعه تطبیقی، تاکید کرده نظاممندسازی شرکتها به منظور بهرهمندی از ظرفیت بخش خصوصی واستفاده از نیروی انسانی متخصص، جهت اقدام برای مدیریت جامع جوندگان موذی بایستی دردستور کار مسئولین امر قرار گیرد.
اما با توجه به این تحقیق و توصیه، اینکه چرا شهرداری تهران، شرکتهای کنترل آفات شهری با دارا بودن دو دهه تجربه کاری و مجوز رتبه بندی از شهرداری تهران و نیز پرسنل متخصص و آموزش دیده را به عنوان بخش خصوصی مجرب برای عملیات مبارزه با موش در سطح شهرتهران انتخاب نمیکند، سوالی است که مسئولین شهرداری و سازمان پسماند باید به دلیل اهمیت سلامتی شهروندان، پاسخگو باشند.