برگزاری نشست هماندیشی کمیته بخش تعاونی اقتصاد/تاکید بر تقویت باور تعاون و قدرتمندسازی تعاون ها
نشست هم اندیشی کمیته بخش تعاونی اقتصاد با حضور نمایندگان ۴ کمیسیون تخصصی مجلس در اتاق تعاون ایران برگزار شد.

کمیته بخش تعاونی اقتصاد با حضور رئیس اتاق تعاون ایران، دکتر نصیری رئیس کمیته تعاون کمیسیون حمایت از تولید و اصل ۴۴، دکتر ایزدخواه رئیس کمیته تعاون و مشارکت مردمی کمیسیون اقتصاد، دکتر رنجبر رئیس کمیته تعاون کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی و نمایندگان مرکز پژوهش های مجلس و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در اتاق تعاون ایران برگزار و طرح الحاق موادی به قانون تامین مالی تولید و زیرساختها(ظرفیت تعاونی کشور) بررسی شد.
بهمن عبداللهی رئیس اتاق تعاون ایران در این جلسه، تامین مالی برای تعاونی ها را حائز اهمیت خواند و گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور و مشکلات نظام بانکی در ارائه تسهیلات، تامین مالی به دغدغه اصلی فعالان اقتصادی بویژه تعاونگران تبدیل شده است.
رئیس اتاق تعاون ایران با تاکید بر لزوم توجه ویژه به تامین مالی تعاونی ها، خاطر نشان کرد: بانک توسعه تعاون و صندوق ضمانت سرمایه گذاری دو نهاد مالی در حوزه تعاون هستند که توانایی تامین مالی تعاونی ها و صدور ضمانت نامه با مبالغ بالا را ندارند، سرمایه اندک بانک توسعه تعاون از یکسو و تحمیل ارائه تسهیلات تکلیفی شرایط را برای انجام فعالیت تخصصی در حوزه تعاون برای این بانک سخت کرده است.
عبداللهی افزود: بالغ بر ۱۰۵ هزار تعاونی در کشور در حوزه های مختلف اقتصادی فعال هستند و بیش از ۵۵ درصد محصولات کشاورزی، ۸۰ درصد شیلات، ۷۰ درصد حمل و نقل و ۱۲ درصد حوزه معدن سهم تعاونی ها است.
وی در بخش دیگری از این جلسه با اشاره به دغدغه مردم برای حفظ سرمایه، تصریح کرد: امروزه دغدغه مردم حفظ دارایی است که تلاش می کنند دارایی های خود را از آسیب مصون دارند.
وی با بیان اینکه یکی از راه هایی که می توان سرمایه مردم حفظ شود تعاونی ها هستند، اظهار داشت: و این فرصتی است برای تعاون که برای کاهش دغدغه مردم گام بردارد که نیاز به عزم ملی دارد.
وی همچنین گفت: بیش از ۶۰ درصد منابع و تسهیلات بانکی را خصولتی ها می گیرند و از این میزان حدود تنها ۵درصد تعاونی ها از این تسهیلات استفاده میکنند.
رئیس اتاق تعاون ایران خاطرنشان کرد: اگر تعاون را به عنوان راه حلی برای مشکل اقتصاد کشور می دانیم، باید از آن حمایت کنیم.
عبداللهی اشاره کرد: بخش تعاون توانمند بوده و ظرفیت های بالایی دارد ما در بخش تعاون قوانین داریم، تشکل داریم اما عدم توجه به آن، به این دلیل است که فضای تصمیم گیری کشور موافق بخش تعاون نیست.
رئیس اتاق تعاون ایران در بخش دیگری از این نشست با اشاره به مصوبه شورای اقتصاد، اظهار داشت: با مصوبه شورای اقتصاد مقرر شد که اتاق تعاون در هر استان سه پروژه نیمه تمام را انتخاب کند و با استفاده از منابع سود سهام عدالت و همینطور با استفاده از ظرفیت شرکت های توسعه و عمران شهرستانی این پروژه ها را در اختیار بگیرد.
در ادامه این نشست، محمد نصیری، رئیس کمیته تعاون کمیسیون حمایت از تولید و اصل ۴۴ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بستر تحقق شعار سرمایهگذاری برای تولید در تعاونی ها می باشد، ابراز داشت: امسال که مزین به شعار سرمایه گذاری برای تولید است، تاثیرگذاری این کمیته اهمیت ویژه ای دارد و تعاون ظرفیت مناسبی برای تجمیع سرمایه های خرد در راستای تحقق شعارسرمایه گذاری برای تولید دارد.
وی با اشاره به اینکه نجات اقتصاد در گرو مردمی سازی اقتصاد است، بیان داشت: باید از ظرفیت های مختلف بویژه ظرفیت های مناطق و استانها بهره برد که یکی از آن ظرفیت ها تعاونی های توسعه و عمران شهرستانی می باشند.
وی با بیان اینکه در حوزه قوانین، قانون های خوبی داریم،گفت: ما در حوزه قوانین، قانون های خوبی داریم اما در حوزه اجرا نواقص و مشکلاتی وجود دارد.
وی گفت: هدف ما این است که در این جلسه با هم اندیشی با نمایندگان بخش های مختلف، خروجی های مطلوبی داشته باشیم و عملیاتی وارد میدان شویم.
در ادامه دکتر ایزدخواه عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیته تعاون و مشارکت های مردمی ، با تبریک سال جهانی تعاون بیان داشت: الگوهایی از سوی بخش تعاون ارائه شود و ما باید در بخش تعاون قدرت ایجاد کنیم. وی افزود: سیستم موجود اقتصادی خواسته یا ناخواسته در مقابل اقتصاد تعاونی مقاومت می کند.
وی خاطر نشان ساخت: راه دیگر نیز در سطح میدانی که قدرت مذکور خلق شود، نیاز به فکر، ابزار و الگوسازی دارد.
وی با اشاره به پلتفرم اسنپ به عنوان یک فعالیت جمعی، گفت: تعاون یعنی تجمیع یعنی همه با هم کار کنند. ایزدخواه بیان داشت: ما باید به الگوسازی تکیه کرده و در بخش قانون متوقف نشویم.
وی با بیان اینکه تعاونی ها در بخش های مختلف اقتصاد حضور دارند و قوانین خوبی هم دارند، پیشنهاد داد: بستری برای اقدام و معرفی چند اقدام الگویی وجود دارد و باید به صورت جدی با هم افزایی بتوانیم آن را در سطح ملی عملیاتی کنیم.
وی همچنین مدل تامین مالی جمعی را پیشنهاد داد و گفت: شناسایی بسترهای مختلف جهت سرمایه گذاری می تواند به
گونهای که توانمندی های مردم در بخش های مختلف تجمیع شده و فعالیت واحدی را تعریف شود.
در ادامه نشست خانم ندیری نماینده مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با ارائه یک صورت بندی دیگر از مساله جذب سرمایههای مالی و غیرمالی خرد مردمی به حوزه اقتصاد تعاون به بازتعریف جایگاه تعاون اشاره و بیان داشت: شرایط اقتصادی در ایران با توجه به تورم، گرایش به خروج سرمایه ها از چرخه تولید و جذب شدن به دلالی طلا و دلار را به وجود آورده است. شرایط اقتصاد جهانی و افزایش ریسکهای ژئوپلتیک نیز آن را تشدید میکند. البته دسترس بودن پلتفرمهای خرید طلا و نا مانوس بودن مشارکتهای مالی جمعی نیز موثر بوده است.
وی گفت: در این شرایط برای روی آوردن سرمایه های خرد به تولید باید راهی اندیشیده شود. در خصوص جذب سرمایهها به بخش تعاونی که خود یک قالب تامین مالی جمعی هستند، باید فضای اطمینان و حس موثر بودن در سرنوشت اقتصادی کشور ایجاد شود.
ندیری ادامه داد: بجای اینکه تعاونیها را بخشی از مسائل اقتصادی که مدام نیازمند منابع مالی و وام هستند طرح کنیم، باید باور و طرح دیگری از تعاونی داشته باشیم که به تعاونی ها قدرت دهد. اگر تعاونیها را به مثابه راه حل برای بحرانهای اقتصادی و امنیتی در برابر تهدیدهای طبیعی و سیاسی بدانیم، هم سرمایه های مردمی و هم حمایتهای سیاسی، مالی و قانونی سیستم به آن جذب میشوند.
در ادامه دکتر رنجبر نماینده مردم کرمانشاه و رئیس کمیته تعاون کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، با تاکید بر اهمیت باور تعاون، بیان داشت: اساسی ترین کار ایجاد باور تعاون و تقویت آن است. ما باید در صحن علنی مجلس شورای اسلامی نیز آن را برجسته کنیم.
وی در بخش دیگری با اشاره به اینکه ما در سطح استانها ظرفیت های خوبی در بخش تعاون داریم، گفت: باید راهکار عملیاتی تعریف کنیم که اقتدار و باور به بخش تعاون بازگردد.
رنجبر ادامه داد: در سالی که مزین به شعار سرمایه گذاری برای تولید است، با توجه به اینکه سرمایه های خرد که در دست افراد است، می توان با تجمیع آن منابع عظیمی ایجاد می شود.
وی با اشاره به نقش آموزش، دستگیری و حمایت از توانمندی ها، گفت: در بخش ظرفیت های انسانی با شناسایی توانمندی های افراد در استان ها و شهرها همچنین شناسایی زمینه های کاری نیز ظرفیت های بالایی وجود دارد که باید شناسایی شوند.
وی با اشاره به وضع موجود بیان داشت: باید وضع موجود یعنی همان تعاونی های موجود را شناسایی و حفظ کنیم و در گام بعدی ایجاد توسعه و تقویت را برنامه ریزی نماییم.
رصد و پیدا کردن عارضه ها در سطح جامعه و ایجاد الگوی مناسب، ایجاد انگیزه و مشوق برای جذب سرمایه گذاری با حمایت دولت، توجه به حمایت وزارت کشور در استان ها و حضور استانداران و فرمانداران در پیشبرد اهداف، شناسایی ظرفیت ها و توانمندنی های استانی و منابع انسانی، برجسته سازی باور تعاون و تاکید و تقویت آن در مجلس شورای اسلامی بویژه در صحن علنی مجلس، از دیگر موضوعات مطروحه در این نشست بود.