اختصاصی/کارگران مهاجر افغانی؛ فرصت سودآوری یا تهدیدی برای اشتغال؟/بیتخصصی کارگران مهاجر افغانستانی؛ تحمیل زیان به کارفرما دربلندمدت
جمعیت زیاد مهاجران افغانی در کشور منجر به فشار بر منابع عمومی و زیرساختهایی نظیر آموزش، بهداشت و یارانههای دولتی میشود که نارضایتی هموطنان ایرانی را به دنبال داشته و حتی برخی منتقدان به حضور اتباع بیگانه در کشور معتقدند، استفاده از مهاجران، هزینههای اضافی برای دولت دارد که میتواند صرف بهبود شرایط کاری و رفاهی ایرانیها شود.

یکی از آسیبهای مهم اقتصادی حضور اتباع افغانی در ایران به خصوص در مناطقی که حضورشان بیشتر است، افزایش نرخ بیکاری نیروی کارایرانی بهویژه در استانهای مرزی و مناطق روستایی که فرصتهای شغلی محدودتر است، بوده و مهاجرت کارگران ایرانی به شهرهای دیگر یا افزایش فشار اقتصادی به خانوادههای محلی، از تبعات آن است.
علاوه بر اثرات اقتصادی، حضور گسترده مهاجران میتواند چالشهای اجتماعی و فرهنگی ایجاد کند. برخی از کارفرمایان ممکن است به دلیل دسترسی آسانتر به نیروی کار مهاجر، سرمایهگذاری در آموزش و ارتقای مهارتهای نیروی کار ایرانی را کاهش دهند. این امر میتواند باعث کاهش توسعه اقتصادی و اجتماعی در بلندمدت شود.
از مزایای اصلی استفاده از نیروی کار خارجی برای کارفرمایان، هزینههای پایین دستمزد در مقایسه با نیروی کار ایرانی است و این کارگران بیتخصص اغلب با دستمزدی کمتر از حداقل دستمزد قانونی ایران و در شرایط کاری سختتر کار میکنند و به کاهش هزینههای تولید و افزایش سودآوری کمک میکنند که این ویژگی، برای کارفرمایان در ساختمانسازی، کشاورزی و مشاغل خدماتی که نیازمند کار سخت و طولانی بوده، بسیار جذاب است.
انتقاد اصلی و نگرانی کارشناسان، درباره حضور نیروی کار افغانی در روستاها و مشاغل کمدرآمد است که احتمال کاهش فرصتهای شغلی برای کارگران ایرانی و حاشیه رانده شدن نیروی کار داخلی را رقم میزند.
انتقاد دیگر به بیتخصصی و نداشتن آموزشهای کافی بسیاری از کارگران افغانستانی است که سبب شده در برخی مشاغل بازدهی کمتری داشته که به کاهش کیفیت محصولات یا خدمات منجر میشود و حتی در بلندمدت برای کارفرما هزینهزا خواهند بود.
همچنین ادامه اشتغال کارگران غیرقانونی خارجی، از سوی کارفرمایان ممکن است مشکلاتی نظیر جریمههای سنگین، اختلافات کارگری و چالشهای قانونی و اجتماعی را به همراه داشته باشد.
به گزارش پژواک کارفرما، بنابراین، با توجه به شرایط اقتصادی و جغرافیایی ایران که گویا حضور کارگران مهاجر، بهویژه افغانها، اجتنابناپذیر است، دولت برای مدیریت بهتر این وضعیت، باید سیاستهای منسجمی را جهت تنظیم بازار کار، حمایت از نیروی کار داخلی و ساماندهی کارگران مهاجر، تدوین و اجرا کند که نتیجه آن، بهبود وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور باشد و در نهایت، باید بین منافع اقتصادی کارفرمایان، حقوق نیروی کار داخلی و مهاجرو شرایط اجتماعی تعادل ایجاد شود. این امر نیازمند همکاری دولت، کارفرمایان، و جامعه مدنی است تا چالشها به حداقل برسد و از مزایای این نیروی کار به بهترین شکل استفاده شود.