تاثیر ایجاد بازار ارز توافقی در افزایش انگیزه پتروشیمیها در عرضه ارز
رئیس «کمیته پولی، ارزی و بانکداری» کمیسیون اقتصادی مجلس درباره عرضه ارز پتروشیمیها به بازار ارز تجاری و تاثیرات آن بر حجم معاملات توضیحاتی ارائه داد.
میثم ظهوریان با اشاره به عرضه ارز پتروشیمیها به بازار ارز تجاری و تاثیرات آن بر حجم معاملات و ایجاد تعادل بر بازار دلار، گفت: یکی از نکات و مشکلاتی که در جریان سیاستهای ارزی بانک مرکزی مطرح شد، این بود که عملاً امکان اعمال حکمرانی بر منابع ارزی وجود نداشت و یکی از موضوعات مهم در این زمینه نیز به بازگشت ارز پتروشیمی ها باز میگشت.
نماینده مردم «مشهد و کلات» در مجلس با بیان اینکه دولت در صدد نزدیک کردن نرخ ارز نیما به نرخ ارز بازار توافقی آنهم به صورت تدریجی بود، ادامه داد: عمده مشکل در این بخش این بوده که وقتی شرکتهای پتروشیمی از رویکرد دولت در این بخش مطلع می شوند، دیگر ارز خود را به سامانه ارزی نیما عرضه نکردند و منتظر شدند تا فاصله ارزی بیشتر شده تا درآمدشان از محل ارزشان بیشتر شود.
رئیس «کمیته پولی ارزی و بانکداری» کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: عدم همکاری شرکت های پتروشیمی در عرضه ارزشان، عمده دلیل رویکرد سیاست ارزی اخیر دولت است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه ما وقتی از شرکتهای پتروشیمی صحبت میکنیم باید بدانیم این شرکتها یا عمدتا دولتی و یا خصولتی هستند، بیان کرد: این مسئله گویای این است که متاسفانه ما نمیتوانیم در زیر مجموعه خودمان نیز به اعمال حاکمیت ارزی بپردازیم. به اعتقاد بنده اگر ما بخواهیم هرگونه سیاستی را مد نظر قرار دهیم، اما نخست نتوانیم اعمال حاکمیت درستی بر مجموعههای دولتی و زیر مجموعههای خود داشته باشیم، همواره سیاستها میتواند به شکل نادرست و شتاب زده ای اجرایی شود.
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه ما باید برای رفع این اقدامات شتاب زده و نادرست به دنبال افزایش قدرت در اعمال حاکمیت ارزی باشیم، بیان کرد: بنابراین با نزدیک شدن نرخ ارز سامانه نیما و بازار ارز توافقی، طبیعی است که پتروشیمیها وارد بازار ارزی شده و ارز خود را نیز عرضه کنند. بنابراین این اقدام شاید فعلاً برخی مشکلات در زمینه بازگشت ارز پتروشیمیها به بازار ارز را برطرف کند اما در آینده ممکن است مشکلات دیگری پیش بیاید که ضرورت دارد حکمرانی ارزی و ریالی ما در حوزه مذکور تقویت شود.
رئیس «کمیته پولی ارزی و بانکداری» کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه که ما باید اعمال حکمرانی ارزی را ارتقا دهیم، بیان کرد: به واقع ارز متعلق به دولت است و شرکتها به ویژه شرکتهای دولتی نمیتوانند از عرضه ارز خودشان ممانعت کنند. آنهم در شرایطی که یکی از عمده مشکلات کشور مربوط به مباحث ارزی است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید کرد: جعبه ابزار حکمرانی ما در رابطه با مسائل ارزی باید تقویت شود و حتی باید با شرکتها به ویژه شرکتهای دولتی که از عرضه ارزشان ممانعت میکنند، برخورد شود. بنابراین میتوان گفت که اقدام دولت در رابطه با ایجاد بازار ارز توافقی در گام نخست توانست موجب انگیزه بازگشت ارز پتروشیمیها به بازار ارز شود.