سخنگوی صنعت آب:
با این شیوه مصرف درتهران به بنبست آبی میرسیم/کمآبی پایتخت را تغییر میدهد؟
سخنگوی صنعت آب گفت: اگر سبک زندگی را تغییر ندهیم و میزان مصرف آب را تقریبا در تهران به نصف نرسانیم به بنبست آبی میرسیم.
عیسی بزرگزاده درباره اینکه آیا انتقال پایتخت به موضوع کمبود منابع آبی تهران کمک میکند، اظهار داشت: تهران با مشکلات پیچیده، عدیده و چندلایهای مواجه است که بخشی از آن مستقیم و بخشی نیز غیرمستقیم به آب مربوط است، برخی مشکلات آب پایه بوده و روی آب تاثیر میگذارند و در برخی موارد هم آب روی مشکلات دیگر تاثیر میگذارد.
وی افزود: مسئله انتقال پایتخت مسئله پیچیدهای است که نیاز به کار کارشناسی دارد در مباحث هر دو سوی موافقین و مخالفین انتقال پایتخت گذارههای درستی دیده شده است، اگر بناست قضاوتی صورت گیرد هم کسانی که معتقدند انتقال پایتخت باید صورت گیرد ادلههای خوبی دارند و هم کسانی که معتقدند انتقال پایتخت مشکل را حل نمیکند دلایل خاص خود را دارند، بنابراین به نظر میرسد در این لحظه نمیتوان جواب روشنی به این موضوع داد و باید به بررسیها ادامه دهیم.
سخنگوی صنعت آب تاکید کرد: در هر حال اگر سبک زندگی را تغییر ندهیم و میزان مصرف آب را تقریبا در تهران به نصف نرسانیم به بنبست آبی میرسیم.
وی تصریح کرد: اینکه انتقال پایتخت ممکن است هزینههای بیشتری به کشور تحمیل کند نیاز به ارزیابی دارد، تجربه نشان میدهد که باید به کارگروهها و مشاورین اجازه دهیم ارزیابیهای خود را انجام دهند و طرحها را روی کاغذ باورند و برآورد مالی انجام دهند تسریع و عجله در اینگونه نظرها با ذات کارشناسی فاصله دارد.
بزرگزاده بیان کرد: یکی از کارهای اساسی که باید انجام شود، توزیع عدالت فضایی در کشور است. باید بررسی شود که آیا انتقال پایتخت، با جابهجایی جمعیت ۱۲ میلیونی، فرصتهای رشد و توسعهای را که تهران تاکنون به واسطه پایتخت بودن بهدست آورده، به همان میزان در نقطهای دیگر ایجاد میکند؟ آیا رشد تهران صرفا به دلیل پایتخت بودن آن بوده است یا عوامل دیگری نیز نقش داشتهاند؟ تهران با جمعیتی بالای ۱۰ میلیون نفر، بخشی از منابع آبی خود را از مناطق اطراف تأمین میکند. این مسئله نهتنها برای تأمین آب شرب، بلکه برای کشاورزان و صنایع این مناطق نیز اثرگذار است.
وی افزود: یکی از موضوعات مهم در برنامهریزی کلان کشور، مسئله جابهجایی پایتخت به دلیل چالشهای جمعیتی و اقلیمی است. ایران بهعنوان کشوری با اقلیم خشک و نیمهخشک، با متوسط بارش سالانه حدود ۲۵۰ میلیمتر، با محدودیتهای جدی در منابع طبیعی مواجه است. این محدودیتها مانع از گسترش پایدار کلانشهرهایی با جمعیتهای چندمیلیونی مانند تهران میشوند.
سخنگوی صنعت آب بیان کرد: علاوه بر موضوع آب آلودگی هوا و تراکم جمعیت، پایداری زندگی در تهران را با چالش مواجه کرده و اکنون موضوع انتقال پایتخت مطرح است، جابهجایی پایتخت یا هر تصمیم کلان دیگر نیازمند بررسی جامع و مدیریت توسعهای کارآمد است، سرمایهگذاری صرف، بدون وجود برنامههای منسجم و تخصصی، برای رفع مشکلات کشور کافی نخواهد بود، رفتار مکانیکی در مواجهه با مشکلات آب جوابگو نیست و نیاز به رویکردهای عمیقتری دارد.