نکات مهم پیشگیری از حوادث ناشی از مسمومیت با گاز منواکسید کربن
مدیرکل بازرسی کار وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی با توجه به سردتر شدن هوا و لزوم استفاده بیشتر از وسایل گرمایشی، جهت پیشگیری از حوادث ناشی از گاز مونوکسید کربن، مواردی را به هموطنان توصیه کرد.
مدیرکل بازرسی کار وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی گفت: با توجه به فرارسیدن فصل سرما، همه مردم برای گرم کردن منزل، کارگاه، اماکن عمومی و... از وسایل گازسوز استفاده می کنند و در بیشتر پرونده های بررسی شده حوادث، علل فوت ناشی از مسمومیت با گازمنواکسیدن کربن ناشی از غیر ایمن بودن سیستم های بخاری های گاز سوز واجاق های گاز مشهود بوده است.
احمدرضا پرنده، در گفت و گو با خبرنگار پژواک کارفرما با اشاره به عوامل خطرناکی مانند خارج شدن لوله دودکش از پشت بخاری، خارج شدن لوله از محل زیر دودکش سقف، عدم وجود کلاهک در پشت بام، مسدود بودن لولههای دودکش به دلایلی همچون لانه کبوتران، ریختن شن وسیمان ناشی ازکاربنایی همسایه و بعضا باریک بودن قطر لوله دودکش، اظهار کرد: در کنار موارد یاد شده، کمبود اکسیژن ناشی از بسته بودن تمامی پنچرهها و روزنهها، استفاده همزمان چندین بخاری و آبگرمگنهای دیواری که باعث مصرف زیاد اکسیژن و تولید منو اکسید کربن بیشتر میشود و استفاده از اجاقهای گاز بهجای وسایل گرمایشی، بسیار خطرناک و حادثه سازاست.
به گفته وی، استفاده از کپسول گاز پیگ نیک در اتاقک کامیون و تریلرها و خودروها تابحال باعث فوت تعداد زیادی از هموطنان شده است.
پرنده در ادامه با توجه به سردتر شدن هوا و لزوم استفاده بیشتر از وسایل گرمایشی، جهت پیشگیری از حوادث ناشی از گاز مونوکسید کربن، مواردی را به هموطنان توصیه کرد:
۱- قبل از نصب بخاری از باز بودن مسیر دودکش مطمئن شوند و به منظور حصول اطمینان در این خصوص اقدامات زیر را انجام دهند:
الف- قراردادن یک شعله در محل دوکش چنانچه شعله بداخل کشیده شد مسیر باز است.
ب-می توانند با استفاده از یک طناب وبطری از پشت بام، بطری را بداخل لوله دوکش هدایت و از باز بودن مسیر دودکش مطمئن شوند.
۲- باید لوله دودکش به پشت بخاری محکم شده باشد و از محکم شدن دوکش بخاری به محل اتصال زیر سقف ساختمان اطمینان حاصل کنند.
۳- کلاهک اچ پشت بام را هر چند وقت یک بار بازدید کنند.
۴- هنگام روشن کردن بخاری دقت کنند که شعله آن آبی باشد چرا که شعله آبی نشانه سوختن صحیح گاز است.
۵- درهنگام استفاده از بخاری حتما به فکر تامین اکسیژن مورد نیاز وسایل گاز سوز باشند تا اکسیژن محیط تامین شود.
۶- از خوابیدن نزدیک وسایل گاز سوز بپرهیزند چرا که در حوادث موارد دیده شده که افراد در کنار بخاری خوابیده اند و در خواب پای آنها با بخاری برخورد و باعث جدا شدن دودکش از بخاری شده و همین امر باعث مرگ وی شده است.
۷- اگر مالک هستند ومنزل ومحلی را اجاره می دهند حتما موارد ایمنی دودکشها را چک کرده و پس از حصول اطمینان آن محل را به مستاجر بسپارند.
۸- اگر مستاجر هستند حتما موارد پیش گفته را چک کنند.
۹- به ایمنی خود بخاری ازجمله ترموکوپل توجه کنند. کار این قطعه در بخاری این است که اگر بخاری به هر دلیلی خاموش شد بلافاصله ورود گاز به بخاری را قطع می کند. دقت داشته باشند که در صورت معیوب بودن این قطعه، اگر بخاری روشن و به دلیلی ازجمله قطع گاز شهری بخاری خاموش شود با وصل گاز شهری گاز به داخل بخاری ورود می کند و چند لحظه بعد شاهد انفجار منزل خواهیم بود.
۱۰- هرگز برای گرمایش داخل خودرو یا حمام از کپسول گاز پیک نیک و وسایل گاز سوز استفاده نکنند چرا که بعد از چند لحظه دچار حالت تهوع و بعد بیهوشی می گردند و فرد در چند دقیقه فوت می کند
علاوه بر اینها موارد زیر توصیه می شود :
۱- برای خرید و نصب وسایل گاز سوز حتما به مراکز مجاز دارای مجوز مراجعه کنند.
۲- از نصب ابگرمگن دیواری و پگیچ در واحد ساختمانی کوچک اکیدا خود داری کنند.
۳- هرگز بجای آب گرمگن مخزنی آب گرمگن دیواری نصب نکنند. حتما به نقشه گاز منزل که توسط شرکت گاز تایید شده توجه داشته باشند.
۴- در هنگام استحمام و روشن بودن پگیچ یا آبگرمگن به تامین اکسیژن توجه کنند و از باز بودن یک پنچره اطمینان حاصل کنند.
۵- ضمنا در هنگام روشن بودن بخاری اکسیژن محیط کم می شود، پس مطمئن باشند که دودکش ها بخوبی نصب شده باشند در غیر این صورت هم اکسیژن خانه کم میشود وهم مونوکسید کربن وارد محیط می شود که بسیار خطرناک است.