اعضای بریکس به دنبال واحد پولی مشترک برای جایگزینی سوئیفت
عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به اینکه اعضای بریکس به دنبال تعریف جایگزینی برای سوئیفت هستند، از احتمال تعریف واحد پولی مشترک برای این سیستم جایگزین خبر داد.
حسین عیوضلو درباره پیشنهاد ایران برای تعریف صندوق مشترک ثروت ملی اعضای بریکس بیان کرد: در بریکس زمینههای مشترک سرمایهگذاری در حوزههایی مثل هوش مصنوعی، معاملات پولی و مالی بینالمللی، بحثهای رباتیک هوافضا و جنبههای مختلف دیگر برای سرمایهگذاری مشترک مطرح میشود.
وی افزود: ما پیشنهاد دادیم این نوع سرمایهگذاریها در قالب یک صندوق مشترک کشورهای عضو بریکس با مشارکت صندوقهای ثروت ملی آن کشورها میتواند عملیاتی باشد. در این برنامهها، کشورهای مختلف پیشنهادات خود را مطرح میکنند و ما هم پیشنهاد تشکیل صندوق مشترک را مطرح کردیم که آنها از بحث سرمایهگذاری مشترک استقبال کردند.
عیوضلو گفت: پیشنهاداتی از سمت چین و روس در این زمینه داشتیم که اینها میتواند مورد بررسی قرار گیرد. بهطور کلی در حال حاضر نشستهایی که بریکس دنبال میکند، بیشتر در مرحله شناخت و بررسی است و در این نشستها تلاش میکنند که فضاها، زمینهها و ظرفیتهای مشترک را مورد شناسایی قرار دهند. از سوی دیگر، ایدههای جدیدی آنجا دنبال میشود که در رابطه با این ایدهها، نشستهای مختلف برگزار میشود.
تلاش برای جایگزینی سوئیفت
عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی از تلاش اعضای بریکس برای جایگزینی سوئیفت خبر داد و افزود: اعضای بریکس در این زمینه پیشرفتهای خوبی دارند و این موضوع را در نشستهای آتی دنبال خواهند کرد.
وی توضیح داد: سیستم جایگزین سوئیفتی که بریکس دنبال میکند، میتواند همه مزایای سیستم سوئیف را داشته باشد. ضمن آنکه تبادل پیام را داشته باشد و انتقال پول هم انجام داده و امکان تصفیه پول در مبادلات بینالمللی را داشته باشد.
عیوضلو اضافه کرد: در این زمینه یک پیشنهادی مطرح بود که یک سیستم همکاریهای پولی و مالی بینالمللی در سطح کشورهای عضو بریکس تحت عنوان ICM ایجاد شود.
وی ادامه داد: ما هم موافقت صندوق را رسما با وزارت امور خارجه مطرح کردیم و اعلام کردیم که آمادگی داریم در این سیستم وارد شویم.
عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی تاکید کرد: به صورت کلی لازم است در مورد بریکس این ذهنیت وجود داشته باشد که آنها در مرحله شناخت قرار دارند. مخصوصا چیزی که من به دست آوردم، آن است که آنها دنبال یک فلسفه مشترک و گفتمان مشترک هستند که با هژمونی مسلط آمریکا تفاوت دارد.
وی افزود: اعضای بریکس معتقد هستند که جهان به سمت یک نظم چند قطبی حرکت میکند. واقعیت جهان یک نظم چند قطبی و نه یک نظم یک قطبی است که آمریکا سردمداری این موضوع را دارد. بنابراین فضا را باز گذاشتهاند که تمدنهای مختلف و فرهنگهای مختلف بتوانند حرفهای خود را بزنند و از این نوع گفتوگو بتوانند به یک چارچوب مشترک و فضای مشترک همکاریهای بینالمللی دست پیدا کنند.
احتمال استفاده از رمزارزها
عیوضلو درباره تعریف واحد پولی مشترک غیر از دلار در سیستم جایگزین سوئیفت، بیان کرد: احتمال تعریف واحد پولی مشترک غیر از دلار وجود دارد. دنبال یک واحد پولی هستند. البته این مسایل بحثهایی است که در آینده مطرح میشود.
وی افزود: واحد پولی مشترک شامل نظامهای جدید مثل رمزارزها و همه مواردی که فضای کار و فعالیت دارد، در مجموعهای که بریکس دنبال میکند، بررسی خواهد شد.
عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی درباره اینکه آیا اقدام بریکس تلاشی برای دور زدن تحریمهای ظالمانه آمریکا است، گفت: دقیقا همین است. کشورهای بزرگی در بریکس حضور دارند و به راحتی میتوانند این موضوعات را مدیریت کنند.
وی ادامه داد: فعلا دبیرخانه در دست روسیه است. روسها شاهد تحولات بسیار شگرف از لحاظ نوع نگاه به حل مسایل هستند. در اجلاس اخیر یک نشستی تحت عنوان تمدن هوشمند بود و کاملا به نقش سازمانهای بخش خصوصی بهعنوان نهادهای بخش سوم اقتصاد توجه داشتند.
عیوضلو بیان کرد: این تغییر رویکرد از آن جهت مهم است که نظامهای غربی سوسیالیستی که نظام شوروی دنبال میکرد، امروز به بخش خصوصی خیلی اهمیت میدهند و به بخشهایی تحت عنوان نهادهای غیر دولتی تاکید دارند و برای آن رویدادهای مختلف برگزار میکنند.
وی افزود: آنها دانشگاههای مختلف را درگیر کردند و دانشکدههای علوم انسانی در این حوزهها خیلی فعال بودند و برنامههای متنوعی را دنبال میکردند.
امکان پذیرش نقش عمیقتر توسط ایران
عضو هیات عامل صندوق توسعه ملی توضیح داد: نخبگان جوان را تحت عنوان هاب دانش و در قالب فعالیت NGOایی به کار میگرفتند. در جمعهای تخصصی استعدادها را شناسایی میکنند و معتقدند بخش سوم اقتصاد، سازمانهای غیر دولتی هستند و ین سازمانها میتوانند دولت ساز باشند.
وی گفت: به نظر میآید که کشور ما از این جهت که یک فلسفه و جهان بینی خاص خودش را دارد، میتواند خیلی عمیقتر در این نشستها نقش خود را ایفا کنیم و از فلسفه مشترک و گفتمان مشترک دفاع کنیم .
عیوضلو تاکید کرد: در بریکس کاملا فضا برای شنیدن صداهای مختلف فراهم است و معتقدند نظر یکپارچه معنی ندارد. گفتمان مشترک و فلسفه مشترک باید با توجه به هویت متمایز و متفاوت فرهنگها و تمدنهای کشورهای مختلف صورت گیرد. این نگاه مثبت و صمیانه، واقعا قابل تشویق و تمجید است.