مدیرعامل صندوق توسعه ملی:
شرکت ملی نفت بزرگترین بدهکار صندوق توسعه ملی است
مدیرعامل صندوق توسعه ملی ضمن اعلام اینکه حدود ۴۸ درصد عدم کارآمدی در تسهیلات صندوق مشاهده میشود، گفت: یکیاز بزرگترین بدهکاران به ما شرکت ملی نفت ایران است و پس از آن طرحهای نیروگاهی؛ این یعنی طرحهایی که به نظر میرسد باید سودده باشند، در بازگشت تسهیلات به صندوق موفق نبودند.
چهارمین همایش بینالمللی صندوق توسعه ملی با عنوان «نقشآفرینی صندوق توسعه ملی در اجرای برنامه هفتم» امروز در مرکز همایشهای بینالمللی صداوسیما برگزار شد.
مهدی غضنفری -مدیرعامل صندوق توسعه ملی- در این همایش با اشاره به عملکرد داخلی این صندوق گفت: یکی از موضوعات ما در نظام حکمرانی صندوق این است که چرا تشکیل شد؟ برخی از مشکلاتی که صندوق در ۱۰ سال گذشته مواجه شده، ناشی از ماموریت ما بوده است. در دنیا صندوقهای تثبیتی، صیانتی و توسعهای وجود دارد و ما یک صندوق صیانتی و توسعهای هستیم که هدف ما تبدیل بخشی از درآمدهای ناشی از فروش نفت و گاز به ثروتهای ماندگار و سرمایههای زاینده اقتصادی است و هرکاری جز این اشتباه است.
وی با بیان اینکه فعالیتهای صندوق باید معطوف به ماموریتهای آن باشد، افزود: تعیین نرخ مشارکت در طرحهای سرمایهگذاری از وظایف هیئت امنای صندوق توسعه است. برخی صندوق را با موضوع سرمایهگذاری بیگانه میدانند، در حالی که در شیوهنامه ما صندوق اجازه دارد وارد بحث سرمایهگذاری شود. صندوق موفق شده از نظر عاملیت ارزی و سپردهگذاری از ۳۶۰ طرح ارزی پشتیبانی کند و ۳۶ میلیارد دلار در این بخش سرمایهگذاری کرده است، همچنین طبق قانون ۱۰ درصد از درآمد صندوق باید به ریال تبدیل میشد که سرمایهگذاریهای مرتبط صورت گرفت.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی اظهار کرد: در دولت سیزدهم، عملکرد صندوق در بخشهای مختلف ۲۶.۸ میلیارد دلار بوده است، یکی از وامگیرندگان اصلی هم دولت است. نفت و گاز سهم بیشتری از تسهیلات صندوق را تشکیل داده و بعد از آن پالایشگاه و نیروگاه که با معیار ارزآفرینی و ایجاد شغل حائز اهمیت است.
غضنفری ادامه داد: فارغ از عاملیت ارزی یا سپردهگذاری ارزی، از مجموع ۳۶.۵ میلیارد دلار تسهیلات و سپردهگذاری صندوق توسعه، ۲۶ و خوردهای سررسید شده، ۸.۳۷ میلیارد دلار وصول شده و ۱۷.۷۶ میلیارد دلار در مسیر مانده است؛ این یعنی حدود ۴۸ درصد عدم کارآمدی در تسهیلات ما مشاهده میشود. این یعنی اگر همینطور پیش برویم ثروت ماندگاری نخواهد ماند و این باعث شد در صندوق به فکر تغییر باشیم. البته بیشترین وصول مطالبات در دولت سیزدهم بوده است.
در دولت سیزدهم ۴.۴ میلیارد دلار از مطالبات صندوق توسعه وصول شد
وی با بیان اینکه بیشترین وصول مطالبات صندوق توسعه ملی در دولت سیزدهم بوده است، افزود: تا پیش از دولت سیزدهم ۱.۱ میلیارد دلار از بدهیهای صندوق وصول شده بود و در این دولت ۴.۴ میلیارد دلار وصول شد که در مجموع ۵.۵ میلیارد دلار وصول مطالبات از محل عاملیت بوده است. از طریق سود سپرده نیز ۲.۷ میلیارد دلار وصل شده و از طریق تهاتر ۰.۱۲ میلیارد دلار. تهاتر ما ۳۳ درصد از بانک سینا با مجوز بانک مرکزی بوده است.
مدیرعامل صندوق توسعه ملی ادامه داد: برخی اعتراض میکنند که چرا صندوق توسعه ۳۳ درصد از بانک سینا را خریده؟ میگویند صندوق برای این کار ارز را به ریال تبدیل کرده است، در حالی که نه آن کسی که تسهیلات گرفت و نه بانک نتوانستند اقساط خود را بپردازند و به همین دلیل ۰.۱۲ میلیارد دلار را از این طریق وصول کردیم. این عدد ابتکاری است که به خرج دادیم اما به ما نامه میدهند و اعتراض میکنند. ما بهعنوان امانتدار نسل آتی مجبور شدیم از این طریق پولمان را وصول کنیم.
غضنفری با بیان اینکه اگر بازگشت پول را در برنامه قرار دهیم، فرهنگ امهال و اهمال از بین خواهد رفت، گفت: یکیاز بزرگترین بدهکاران به صندوق، شرکت ملی نفت ایران است و پس از آن طرحهای نیروگاهی؛ این یعنی طرحهایی که به نظر میرسد باید سودده باشند، در بازگشت تسهیلات به صندوق موفق نبودند. باید به کسانی که مطالبات خود را به صندوق پرداخت نمیکنند بگوییم ما علاقمندیم با شما هم همان برخورد را داشته باشیم که با کسانی که پولمان را ندادند انجام دادیم.