ضعفهای زیرساختی و هزینه شدن یارانه برای کالاهای غیراساسی
با وجود تاکید بر خرید ۱۱ قلم کالای اساسی در طرح فجرانه و یسنا، به دلیل برخی ضعفهای زیرساختی سرپرستان بعضی خانوارها مبادرت به خرید سایر اقلام مانند شویندهها میکنند.
طرح کالابرگ الکترونیکی از سال قبل اجرا شده و برخی خانوارها به جای استفاده نقدی از یارانه تخصیص داده شده از سوی دولت، مبادرت به خرید ۱۱ قلم کالاهای اساسی شامل برنج، روغن، قند، شکر، حبوبات، مرغ، گوشت قرمز منجمد، شیر، پنیر، ماست، ماکارونی و گوشت مرغ، تعیین شده از سوی انستیتو ایران میکنند.
در این خصوص ۲۲۰ هزار فروشگاه، متصل به طرح بوده و افراد با مراجعه به این فروشگاهها که برخی مربوط به فروشگاههای زنجیرهای و بعضی فروشگاه شخصی هستند خدمات لازم را در خرید این اقلام اساسی ارائه میدهند.
در کنار یارانه عمومی و کالابرگ الکترونیکی، طرح «یسنا» (یارانه ویژه زنان باردار و شیرده) نیز از بهمن سال قبل در حال اجرا بوده که ماهانه ۴۰۰ هزار تومان به حساب سرپرستان خانوار در ۸ استان محروم به ازای مادران باردار و شیرده واریز میشود.
همچنین در این خصوص باید به یارانه کودکان اشاره کرد که به ازای هر کودک دارای سوءتغذیه در خانوارهای دهک اول تا پنجم مبلغ یک میلیون تومان و فرزندان مربوط به دهکهای ششم و هفتم ۶۰۰ هزار تومان واریز میشود.
البته اقلام دو طرح اخیر با افزودن میوه و سبزیجات ۱۶ قلم است.
همراه با این خدمات جایزه تشویقی دولت که در طرح «فجرانه» ۲۲۰ هزار تومان بوده، به افراد مشمول یارانه اجازه میدهد تا به ازای خرید هر یک از ۱۱ کالای تعیین شده، جایزه تشویقی داشته باشند و از هر یک از کالاها خرید مازاد داشته باشند.
اما با وجود تاکید بر خرید ۱۱ قلم کالا به دلیل برخی ضعفهای زیرساختی سرپرستان برخی خانوار یارانه مربوط به طرح فجرانه یا یسنا را برای خرید سایر اقلام مانند شویندهها هزینه میکنند. این امر در فروشگاههای شخصی و کوچک متصل به درگاه کالابرگ الکترونیکی رخ میدهد و همچنین برخی فروشگاه داران خرد از طرح سوءاستفاده کرده و افراد را مجبور به خرید کالاهای بیشتر میکنند.
در این خصوص معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی عنوان کرده، به دلیل اینکه پایش ملی بر روی فروشگاهها آغاز شده است، هم اکنون اجازه نداریم فروشگاه جدیدی را به طرح متصل کنیم.